Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
DSC06356.JPG
1339615852overzicht.jpg

Vereniging

De vereniging bestaat uit:
Het openluchtmuseum De Duinhuisjes dat een landelijk geregistreerd museum is en bestaat uit 4 originele duinboerderijtjes, die authentiek zijn ingericht in de stijl van 1850 – 1950. De woninkjes hebben dezelfde grondvorm, maar verschillen in indeling en inrichting, al naar gelang van het beroep van de bewoners: boerenarbeider, tuinder of keuterboer.

De vereniging verzamelt in haar eigen Historisch Archief documenten, tijdschriften, artikelen, publicaties, foto’s knipsel, kaarten en meer die betrekking hebben op de geschiedenis van Westelijk Voorne en haar bewoners. Ook gegevens van de Historische Vereniging Westelijk Voorne worden hier opgeslagen.
 
De Historische Vereniging kent een Commissie historisch onderzoek. Er zijn werkgroepen ingesteld voor onderzoek naar de geschiedenis van de streek en haar bewoners. Alles door middel van interviews met oudere streekbewoners en in het dialect van Westelijk Voorne en de mondelinge geschiedenis.(interviews met oudere bewoners) Inmiddels heeft de vereniging 12 boeken gepubliceerd en is er een DVD "Verstilde stemmen" uitgebracht over het dialect in Westelijk Voorne.

Maria Rust (de Oude Begraafplaats in Rockanje) is een cultuurhistorisch monument uit 1828 en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Op deze begraafplaats werden tussen 1828 en 1950 alle Rockanjenaren begraven. Er zijn bijzondere graven te vinden: van drenkelingen, van slachtoffers van epidemieën, van buitenlandse militairen en van leden uit het verzet.