Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
1491243810P1150916.JPG
IMG_3434k.jpg
moeder, kind en wieg.jpg

Nieuws


GEVRAAGD: Speler bij de poppenkast

 

De poppenkastgroep is een groep gemotiveerde mensen die het leuk vindt om tijdens de kindermiddagen en enkele Levende Geschiedenismiddagen een poppenkast voorstelling te geven. In totaal ongeveer 8 voorstellingen per seizoen. De poppenkastgroep bedenkt voor het seizoen een voorstelling en gaat spullen uitzoeken die daarvoor nodig zijn.

 

De huidige groep, die poppenkast speelt, bestaat uit 4 personen en per voorstelling speel je met z´n tweeën .Over het hele seizoen speel je dan gemiddeld 3 keer, altijd samen met een ander. In het begin van het seizoen maken we met elkaar een speelschema, zodat niet iedereen perse bij iedere voorstelling aanwezig hoeft te zijn.

 

De kinderen vinden de poppenkastvoorstelling altijd geweldig en gaan er helemaal in op.

 

Spreekt dit u aan en wilt u kinderen enthousiast maken meldt u aan bij:

Ineke Ploeger, email: ewalsineke@gmail.com   tel. 0181-482724Brielse Meer Spektakel 2018

 

Op 23 en 24 juni 2018 staat de ruime omgeving van het Brielse Meer in het teken van het evenement “Brielse Meer Spektakel”. De deelnemers – dus ook De Duinhuisjes – willen dit gebied op de kaart zetten als één van de mooiste recreatie-, watersport-, wandel- en fietsgelegenheden van Nederland.


Het evenement heeft een zeer gevarieerd programma op en rondom het Brielse Meer. Er zijn demonstraties door o.a. de reddingsmaatschappij, roeiwedstrijden, golf&zeil-clinics en er is een mogelijkheid om waterfietsen, sloepen en kano’s te huren. Uiteraard kan er ook worden meegevaren op diverse schepen.

De aftrap van het spektakel vindt plaats op vrijdagavond 22 juni met een verlichte vlootschouw en een spetterende vuurwerkshow (onder voorbehoud).


De stand van De Duinhuisjes kan je er vinden op 23 juni in de buurt van het Geuzenveer.

 

Voor meer info: http://www.brielsemeerspektakel.nl/ 

 


Kindermiddagen 2018

  

De Duinhuisjes organiseren deze zomer 5 zgn. spelletjesmiddagen voor de kinderen, allemaal op de woensdagmiddag van 13.30-16.30 uur.

Data: 25 juli
          01 augustus
          08 augustus
          15 augustus
          22 augustus

Er zijn veel Oud-Hollandse spelletjes, waaronder ook een aantal nieuwe zoals: de geit melken, vissen, hoedje wip, tollenspel, skippy koe, zak lopen enz.
De (groot)ouders zijn deze middagen zelf verantwoordelijk voor de kinderen. Kinderen mogen alleen onder begeleiding in de huisjes, waar uiteraard ook gidsen aanwezig zijn.

De Duinhuisjes zijn deze middagen ook gewoon geopend voor het publiek.Drie-in-één Cultureel Historische Toer

 

Zaterdag 12 mei en 21 juli, van 10.00 – 17.00 uur, kunt u de historische bezienswaardigheden van Westvoorne gaan bekijken met een historisch vervoermiddel (de boerenkar) hop on hop off.

 

De bezienswaardigheden zijn: de Biberbunker, de Duinhuisjes en de Korenmolen. Samen hebben we de handen ineengeslagen om een leuke dag te organiseren in Westvoorne.

 

U kunt een passe-partout op alle drie de locaties kopen voor € 12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis!)

 

Wat krijgt u daarvoor?

 

  • Gratis vervoer “hop on hop off” naar alle drie de locaties.
  • Op alle drie de locaties een rondleiding door gidsen.
  • Gratis consumptie bij de Duinhuisjes en bij de Biberbunker.

  

U kunt uw historische route beginnen op de locatie die u wilt. De boerenkar doet één uur over de volledige ronde. Om het hele uur vertrekt de boerenkar bij de  Duinhuisjes, Duinstraat 18, Rockanje, 20 minuten over het hele uur vertrekt de boerenkar bij de korenmolen  Molendijk 23 ,Oostvoorne. 40 minuten na het hele uur vertrekt de boerenkar bij de Biberbunker. De laatste ronde start om 16.00 uur vanaf de Duinhuisjes. Bij de Korenmolen is tegen een kleine vergoeding een heerlijke pannenkoek te verkrijgen.

  

Wij weten zeker dat u zult genieten van dit leuke initiatief van de Westvoornse historie.

Bezigheden


Veel vrijwilligers zijn al weer druk bezig met allerlei voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. De huisjes moeten schoongemaakt en ingericht worden. Het buitenterrein wordt opgeknapt en het verfwerk krijgt een grote beurt. In huisje Duinstraat moet al het behang vervangen worden, dit gebeurt op dezelfde manier zoals dit in de jaren 20 werd gedaan.

Thematentoonstelling 2018In huisje Duinzoom wordt een tentoonstelling ingericht met als thema: In 'blijde' verwachting.

Geboorte, huwelijk en overlijden zijn door de eeuwen heen cruciale momenten en hoogtepunten in het leven van ieder mens. Deze momenten worden omringd met tal van ceremoniën. Voor ons aanleiding om na de tentoonstelling over gewoonten en gebruiken tijdens de rouw (in 2017), nu te gaan kijken naar de gewoonten en gebruiken rondom aankondiging van zwangerschap, geboorte en doop in de afgelopen eeuw.
We laten u kennis maken met gebruiksvoorwerpen, regels over verzorging en geboortekaartjes,  maar ook de rol hierin van de bakers, vroedvrouwen en het Groene Kruis.