Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
1491243705dunknin.jpg
1491243810P1150916.JPG

Nieuws

 

Plaatsing: 27.01.19

De EVENEMENTEN die De Duinhuisjes organiseren in 2019 zijn vastgeteld. Wij hopen u dan ook te mogen verwelkomen op één  of meer van onze evenementen.
zie verder onder Evenementen

plaatsing: januari 2019
                                    

De website van Maria Rust is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2019!


Iedereen kan nu stemmen om te laten weten dat de nieuwe website van Maria Rust een prachtige kandidaat is voor de GeschiedenisOnline-Prijs 2019!

 

 

 

Zonder alle belangeloze hulp van veel Rockanjenaren en anderen - zoals de subsidiegevers (het Deltaport Donatiefonds, de stichting Zuster Visser Fonds, de gemeente Westvoorne en VPRI) - had de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne, HVWV) dit resultaat nooit bereikt. De HVWV hoopt dat u wilt stemmen op de website! Vooral ook omdat extra aandacht voor de begraafplaats goed is, zodat de website verder aangevuld kan worden en nog meer mensen Maria Rust weten te vinden - aan de Zeeweg in Rockanje én op het internet...

 

 

 

Ga naar www.mariarust.nl en breng uw stem uit door op de rode button te klikken. De rest wijst zich vanzelf.

Zie ook onze facebookpagina: https://www.facebook.com/begraafplaatsmariarustrockanje/

 


U kunt ook stemmen vanaf de website www.geschiedenisonlineprijs.nl

 

Lancering nieuwe website Maria Rust op vrijdag 23 november a.s.

 

De website van Maria Rust is toe aan een nieuwe jas en bovendien bestaat de werkgroep Maria Rust dit jaar vijftien jaar. Vandaar dat de werkgroep op 23 november een feestelijke en informatieve middag organiseert:

 

Programma

 

14.00-14.30 uur: Inloop

 

14.30-14.40 uur: Opening, door HVWV-voorzitter Hans van Lith

 

14.40-14.50 uur: Lancering van nieuwe website, door wethouder Wilbert Borgonjen

 

14.50-15.55 uur: Wording van een website: Maria Rust

      door werkgroepsleden Jaap van der Veld en Toon Fokkema,

      inclusief beantwoording van vragen uit het publiek

 

15.55-16.00 uur: Afsluiting, door werkgroepslid Korrie Korevaart

 

16.00-17.00 uur: Receptie

 

Met fotopresentatie (gemaakt door Nelly de Man-Schipper) van de begraafplaats en van de activiteiten van de werkgroep, te zien tijdens de inloop en de receptie.

 

Plaats:           Zaal Het Getij van Stuifakkers, Briggemandreef te Rockanje

Datum:           23 november a.s., 14.00-17.00 uur

 

 

Iedereen is van harte welkom! Aanmelding vooraf, uiterlijk op 18 november a.s., is noodzakelijk vanwege de catering en het aantal plaatsen (want vol is vol). Stuur een e-mail naar: info@mariarust.nl om te laten weten dat u erbij wilt zijn.

 

Voor wie de nieuwe website gaat raadplegen: in feite verandert er niets, behalve dat nu de informatie persoonsgebonden wordt gepresenteerd, en niet meer via het grafnummer. Officieel is het adres vanaf 23 november 2018: www.mariarust.nl, maar ook als iemand nog steeds www.begraafplaatsmariarust.nl intypt, komt die op de goede plek terecht.

Samen met de facebookpagina - zie: facebook.com/begraafplaatsmariarustrockanje - en het nieuwe informatiebord bij de ingang van de begraafplaats helpt de website iedereen met vragen over de oude begraafplaats.
Wij bedanken de gemeente Westvoorne, het Zuster Visser Fonds en de HVWV, die de vernieuwing van de website en het nieuwe informatiebord financieel mogelijk maakten.

 

Toelichting:

In 2006 ging Jaap van der Veld, lid van de werkgroep Maria Rust, een cursus volgen om een website te leren bouwen. Destijds een revolutie, want eigenlijk hadden we nog niet verder gedacht dan het schrijven van een boekje, op termijn.

 

Van der Veld bouwde zelf de website, die op 26 april 2007 tijdens de algemene ledenvergadering van de HVWV werd gepresenteerd. De website werd een groot succes, vooral omdat die een database bevat met duizenden namen en, intussen, honderden documenten, foto's, rouwkaarten, advertenties en andere informatie rond iedereen die op Maria Rust begraven is. Zie www.begraafplaatsmariarust.nl. Dat betekende en betekent dat veel mensen/nabestaanden die op zoek zijn naar genealogische informatie de website raadplegen en, omgekeerd, dat ook veel mensen de werkgroep weten te vinden met informatie die de werkgroep nog niet heeft en die weer leidt tot meer informatie op onze website, meer informatie over de geschiedenis van Maria Rust. En daarmee over de geschiedenis van het dorp.
De website wordt ook jaarlijks gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op 20 november 2018 gebeurt dat voor de laatste keer met de website in de oude vorm.

 

Het programma van de oude website is intussen verouderd: er moeten meer mensen tegelijk aan kunnen werken, de koppeling met facebook, een QR-code etc. – dat moet allemaal mogelijk zijn. Daarom moesten we over naar een nieuw content-managementsysteem. Dat betekende helaas ook dat de database weer helemaal opnieuw moest worden gevuld. Geen pretje, maar het kon niet anders en gelukkig betekende dat ook dat we alle informatie nog een keer goed konden controleren. Toon Fokkema heeft daar (met Jaap Snoeij en Nelly de Man-Schipper) hard aan gewerkt, en alles is nu bijna af. Wij wilden onze website nog dit jaar in de nieuwe jas in de lucht brengen – ook vanwege de subsidie door de gemeente en het Zuster Visser Fonds (vorig jaar toegezegd) voor de financiering van de nieuwe website en het nieuwe informatiebord bij de begraafplaats.

 

Wij hopen op deze feestelijke verjaardag veel mensen te zien die ons door al die jaren heen met informatie hebben geholpen of ons anderszins hebben gesteund!

 

Tot ziens op 23 november,

werkgroep Maria Rust

 

 

N.B. Voor meer informatie: 06 2417 3646

 

WINTERSLAAP

Het museum gaat naar jaarlijkse gewoonte in "winterslaap" van 1 oktober 2018 tot midden april 2019.


GEVRAAGD: Speler bij de poppenkast

 

De poppenkastgroep is een groep gemotiveerde mensen die het leuk vindt om tijdens de kindermiddagen en enkele Levende Geschiedenismiddagen een poppenkast voorstelling te geven. In totaal ongeveer 8 voorstellingen per seizoen. De poppenkastgroep bedenkt voor het seizoen een voorstelling en gaat spullen uitzoeken die daarvoor nodig zijn.

 

De huidige groep, die poppenkast speelt, bestaat uit 4 personen en per voorstelling speel je met z´n tweeën .Over het hele seizoen speel je dan gemiddeld 3 keer, altijd samen met een ander. In het begin van het seizoen maken we met elkaar een speelschema, zodat niet iedereen perse bij iedere voorstelling aanwezig hoeft te zijn.

 

De kinderen vinden de poppenkastvoorstelling altijd geweldig en gaan er helemaal in op.

 

Spreekt dit u aan en wilt u kinderen enthousiast maken meldt u aan bij:

Ineke Ploeger, email: ewalsineke@gmail.com   tel. 0181-482724Brielse Meer Spektakel 2018

 

Op 23 en 24 juni 2018 staat de ruime omgeving van het Brielse Meer in het teken van het evenement “Brielse Meer Spektakel”. De deelnemers – dus ook De Duinhuisjes – willen dit gebied op de kaart zetten als één van de mooiste recreatie-, watersport-, wandel- en fietsgelegenheden van Nederland.


Het evenement heeft een zeer gevarieerd programma op en rondom het Brielse Meer. Er zijn demonstraties door o.a. de reddingsmaatschappij, roeiwedstrijden, golf&zeil-clinics en er is een mogelijkheid om waterfietsen, sloepen en kano’s te huren. Uiteraard kan er ook worden meegevaren op diverse schepen.

De aftrap van het spektakel vindt plaats op vrijdagavond 22 juni met een verlichte vlootschouw en een spetterende vuurwerkshow (onder voorbehoud).


De stand van De Duinhuisjes kan je er vinden op 23 juni in de buurt van het Geuzenveer.

 

Voor meer info: http://www.brielsemeerspektakel.nl/ 

 


Kindermiddagen 2018

  

De Duinhuisjes organiseren deze zomer 5 zgn. spelletjesmiddagen voor de kinderen, allemaal op de woensdagmiddag van 13.30-16.30 uur.

Data: 25 juli
          01 augustus
          08 augustus
          15 augustus
          22 augustus

Er zijn veel Oud-Hollandse spelletjes, waaronder ook een aantal nieuwe zoals: de geit melken, vissen, hoedje wip, tollenspel, skippy koe, zak lopen enz.
De (groot)ouders zijn deze middagen zelf verantwoordelijk voor de kinderen. Kinderen mogen alleen onder begeleiding in de huisjes, waar uiteraard ook gidsen aanwezig zijn.

De Duinhuisjes zijn deze middagen ook gewoon geopend voor het publiek.Drie-in-één Cultureel Historische Toer

 

Zaterdag 12 mei en 21 juli, van 10.00 – 17.00 uur, kunt u de historische bezienswaardigheden van Westvoorne gaan bekijken met een historisch vervoermiddel (de boerenkar) hop on hop off.

 

De bezienswaardigheden zijn: de Biberbunker, de Duinhuisjes en de Korenmolen. Samen hebben we de handen ineengeslagen om een leuke dag te organiseren in Westvoorne.

 

U kunt een passe-partout op alle drie de locaties kopen voor € 12,50 (kinderen tot 12 jaar gratis!)

 

Wat krijgt u daarvoor?

 

  • Gratis vervoer “hop on hop off” naar alle drie de locaties.
  • Op alle drie de locaties een rondleiding door gidsen.
  • Gratis consumptie bij de Duinhuisjes en bij de Biberbunker.

  

U kunt uw historische route beginnen op de locatie die u wilt. De boerenkar doet één uur over de volledige ronde. Om het hele uur vertrekt de boerenkar bij de  Duinhuisjes, Duinstraat 18, Rockanje, 20 minuten over het hele uur vertrekt de boerenkar bij de korenmolen  Molendijk 23 ,Oostvoorne. 40 minuten na het hele uur vertrekt de boerenkar bij de Biberbunker. De laatste ronde start om 16.00 uur vanaf de Duinhuisjes. Bij de Korenmolen is tegen een kleine vergoeding een heerlijke pannenkoek te verkrijgen.

  

Wij weten zeker dat u zult genieten van dit leuke initiatief van de Westvoornse historie.

Bezigheden


Veel vrijwilligers zijn al weer druk bezig met allerlei voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. De huisjes moeten schoongemaakt en ingericht worden. Het buitenterrein wordt opgeknapt en het verfwerk krijgt een grote beurt. In huisje Duinstraat moet al het behang vervangen worden, dit gebeurt op dezelfde manier zoals dit in de jaren 20 werd gedaan.

Thematentoonstelling 2018In huisje Duinzoom wordt een tentoonstelling ingericht met als thema: In 'blijde' verwachting.

Geboorte, huwelijk en overlijden zijn door de eeuwen heen cruciale momenten en hoogtepunten in het leven van ieder mens. Deze momenten worden omringd met tal van ceremoniën. Voor ons aanleiding om na de tentoonstelling over gewoonten en gebruiken tijdens de rouw (in 2017), nu te gaan kijken naar de gewoonten en gebruiken rondom aankondiging van zwangerschap, geboorte en doop in de afgelopen eeuw.
We laten u kennis maken met gebruiksvoorwerpen, regels over verzorging en geboortekaartjes,  maar ook de rol hierin van de bakers, vroedvrouwen en het Groene Kruis.