Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
DSC09029.JPG
IMG_3810kl.jpg
DSC09032.JPG

De stille werkzaamheid van weleer

Aan het begin van de 19e eeuw zijn de duinen van Voorne nog ongerept en grotendeels onbegroeid. Ze lijken onvruchtbaar door al het  zand.

De armsten bouwden de eerste duinhutten van gejut hout. Dit was de enige mogelijkheid voor sommige gezinnen om een dak boven hun hoofd te hebben.


Halverwege de 19e eeuw ontdekte men de laag vruchtbare klei onder onder het zand van de duinen. 
Dit maakte het gebied geschikt voor tuinbouw. De mogelijkheid tot tuinbouw trok veel boertjes en landarbeiders aan, die duinhuisjes bouwden om in te wonen. Van 1880 tot 1940 werden er zo’n tachtig huisjes gebouwd. Voor deze duinhuisjes ontwikkelt zich een bouwstijl die afgeleid is van de stijl van de boerderijen in de regio. 

Aan het eind van de 20e eeuw weet de Historische Vereniging Westelijk Voorne drie duinhuisjes van de ondergang te redden, te restaureren en samen te brengen met het duinhuisje aan Duinstraat 18. In de huisjes vindt u nog bedsteden, een bakoven voor brood, een kamertje voor opoe of een later aangebouwd pleetje. 

De inrichting
De inrichting is ook authentiek. De meubeltjes, het keukengerei, de gereedschappen en de kleding: alles is zoals de vroegere bewoners het gebruikten.


Het erf
Op het erf staan de bijgebouwtjes. Zo zijn er een stookhok, een open wagenschuur, een varkenshok met waterfornuis, een kippenhok en een schuurtje te bewonderen. Rondom de huisjes vindt u bloemen- en groententuintjes en vruchtbomen met soorten en rassen die vroeger in de duinen gebruikelijk waren.

Het geheel ademt de stille werkzaamheid van weleer.