Welkom bij de Historische Vereniging Westelijk Voorne
DSC09649.JPG
Foto-7WOLSKIN.jpg
DSC09853.JPG
DSC07443.JPG
DSC07018.JPG
DSC08452.JPG

Beschrijving van de duinhuisjes


Duinhuisje Duinstraat
Duinstraat is de naam van het eerste huisje dat al van oudsher stond op het terrein dat nu het openluchtmuseum is. Het is in 1909 gebouwd, de inrichting dateert uit de periode 1920–1940. U komt binnen in de keuken of goot met een houtgestookte bakoven en een regenbak.

Rechts is de toegang tot de woonkamer met twee bedsteden. Daar bevind zich ook de toegang tot de kelderkast voor proviand en het serviesgoed.

Het achterhuis bestaat uit een stal en een zogenaamde tas, waar nu oude gereedschappen zijn opgesteld. Vanuit deze tas gaat er een trap naar de til (zolder), deze is niet toegankelijk voor het publiek. De til werd vroeger gebruikt voor opslag van hooi. Op de voorzolder sliepen de kinderen.

 

Duinhuisje Huttendijk
Dit huisje kreeg de naam die herinnert aan de vroegere standplaats (tot 1987) aan de Vleerdamsedijk in Rockanje. In de volksmond heette dit deel van de Vleerdamsedijk de Huttendijk. Het huisje was daar in 1864 herbouwd. Daarvoor - rond 1850 - stond het bij het Pesthuis in de buurt van het Brede Water. Vrijwilligers van de Historische Vereniging Westelijk Voorne hebben dit huisje in 1987 steen voor steen afgebroken en op het museumterrein herbouwd. Duinhuisje Huttendijk is met huisraad rond 1900 ingericht en bevat ook een opoe kamertje.

Duinhuisje Kreekpad
Dit in 1993 herbouwde keuterboerderijtje komt ook uit Rockanje en stond rond 1860 aan het Kreekpad. De inrichting bestaat uit een woonkamer met keuken en bedstee, stal en zolder. Duinhuisje Kreekpad is gemeubileerd en ingericht zoals rond 1900–1920 gebruikelijk was.


Duinhuisje Duinzoom
De herbouw van het vierde duinhuisje vormde het grote project van de Historische Vereniging in 2004. In de vroegere stal en woonkamer is nu de tentoonstellingsruimte voor thema-exposities en wordt er een film vertoond over het leven en dialect van de vroegere duinbewoners.

De ontvangstruimte 't Dunhus

In het voorjaar van 2016 is er op de plaats van de oude kippenschuur een multifunctioneel gebouw gerealiseerd.

Het biedt onderdak aan een goede ontvangstruimte, ons historisch archief en de commissie historisch onderzoek. Tevens is ons depot er ondergebracht.

 Het multifunctionele gebouw gaat gebruikt worden voor:

- De ontvangst van groepen

- Kinderfeestjes en verjaardagen

- Schenken van koffie, thee en limonade

- Het aanbieden van streekproducten in het winkeltje
- Verkoop van oude voorwerpen

De buitenterreinen
Bij twee duinhuisjes zijn bloementuinen aangelegd, waarin de destijds gangbare bloemen zijn geplant. Verder zijn op het terrein fruitbomen en –struiken van oude soorten en rassen geplant, onder andere het oud-Rockanjese appelras de ‘Glorie van Holland’.
Zoals in die tijd gebruikelijk is achterin het museumterrein een moestuintje met kweekperken ‘onder glas’ aangelegd. Hier vindt u ook een echte bijenstal met diverse soorten bijenkasten. Op het historische erf staan bijgebouwtjes met een open wagenschuur, een varkenshok met waterfornuis, een washok en een werkschuurtje. Rond het museumterrein is nog een gedeelte van een oude afscheiding of ‘schelvering’ te vinden.